• Novinky

            • ORNITOTERAPIA

              12. 4. 2024

              Dňa 11.4.2024 sa na našej škole uskutočnila prednáška o ornitoterapii v rámci predmetu animoterapia pre 3.C triedu, ktorú nám odprezentoval pán Filip Kollár so svojou asistentkou Lesanou.

              Študenti mali možnosť vidieť priame ukážky zo sokoliarstva, dozvedeli sa zaujímavé informácie o orlici, plamienke driemavej, kuvíkovi obyčajnom a výre skalnom. Okrem ukážok si študenti mohli  dravcov  pohladkať alebo ich držať na ruke.

              Ďakujeme skvelým sokoliarom za zaujímavú prednášku a úžasný zážitok.

            • Rozhodca pre Dog Puller

              11. 4. 2024

              Naša škola sa môže pochváliť úspešnou absolventkou Zorkou Šipošovou z 3.C triedy kurzu pre rozhodcov v kynologickom športe Dog Puller. Certifikát a zároveň titul rozhodca pre posudzovanie pretekov žiačke otvára nové možnosti napredovať v tomto veľmi zaujímavom a novom kynologickom športe so psami. Získala množstvo krásnych ocenení a titulov, medzi tie najvyššie patria Majsterka sveta , dvojnásobná vicemajsterka sveta v Dog Puller v rôznych disciplínach.

              Blahoželáme .

            • Agility preteky Košice - Krásna

              11. 4. 2024

              Dňa 6.4.2024 sa naša žiačka Zorka Šipošová z 3.C triedy v doprovode s učiteľom Ing. Rastislavom Mirgusovm a jeho sučkou trpasličieho pudla Charlotte Top Narcis ( Lotka ) zúčastnila agility pretekov, ktoré organizoval AHK Rona klub Košice.
              Zorka s Lotkou sa spolu pretekov zúčastnili po prvýkrát, štartovali v kategórii pokročilí a v prvom behu si vybehali 2.miesto. V druhom čistom behu získali krásne 1. miesto a po celkovom súčte bodov v obidvoch behoch získali 2.miesto.
              Blahoželáme

            • Young4Climate - workshop

              18. 3. 2024

              Dňa 12.03. 2024 sa na našej škole uskutočnil workshop - Young4Climate – zvyšovanie povedomia a vedomostí mladej generácie bojujúcej proti klimatickej kríze za účasti nórskeho partnera - Smart Innovation Norway.  

              Celý workshop prebiehal v anglickom jazyku a naši žiaci preukázali vynikajúce znalosti angličtiny, za čo ich nórski partneri pochválili.

              Young4Climate je projekt schválený a realizovaný v rámci programu „Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“ (SK-Klíma) spolufinancovaného z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

              Cieľom projektu bolo zvýšiť povedomie o adaptácii sa na klimatickú krízu a jej zmierňovaní prostredníctvom série inovatívnych aktivít na zvyšovanie povedomia, zameraných najmä na žiakov a ich rodiny.

              V rámci tohto projektu naša škola získala OUTODOOROVÚ ZELENÚ STENU.

               

            • Lyžiarky výcvik

              12. 2. 2024

              V dňoch od 29.1. - 2.2.2024 sa žiaci prvého ročníka našej školy zúčastnili  lyžiarskeho výcviku v Mýte pod Ďumbieromj. Na svahu boli žiaci rozdelení podľa skúseností. Na lyžiarskom stredisku Tále a jeho troch veľmi pekných a upravených zjazdovkách si počas prvých troch dní, podľa potreby, žiaci mali možnosť vyskúšať a upevniť si už nadobudnuté zručnosti alebo získať nové. Niektorých z lyžiarov zaujal aj  snowboard.

              Po precvičení a preskúšaní vlastných schopností sa presunuli na náročnejšiu, ale o to zaujímavejšiu, neďalekú zjazdovku Mýto. 

              V neposlednom rade nesmieme zabudnúť na našich zimných, a neraz i uzimených, turistov, ktorí mali zážitky z rôznych miest v okolí Brezna. Hneď v prvý deň sa boli zoznámiť s okolím a išli sa pozrieť do obce Mýto. Počas druhého dňa mali naplánovanú už náročnejšiu túru na Dedečkovu chatu, ktorá je známa svojimi čarovnými výhľadmi na Nízke Tatry. Na tretí deň sa k nim už ale pridalo zopár unavených lyžiarov a tak sa vybrali do mesta Brezna, kde navštívili Horehronské múzeum a slávnu Brezniansku zvonicu s názornou ukážkou života zvonárov. Dozvedeli  sa tiež, ako je spätý život Milana Rastislava Štefánika s týmto miestom.

              Výcvik môžeme zhodnotiť len pozitívne, pretože nelyžiari si dokázali osvojiť  základy či už lyžovania alebo snowboardovania a turisti spoznali jedinečné mesto a videli  krásy Tatier. 

              Veríme, že sa v lyžovaní budú zdokonaľovať a v zimnom období si bezpečne zalyžujú a popritom si neraz spomenú na náš "lyžiarak". Večerami nás sprevádzal kultúrny program a hranie hier, kde sme spoznávali seba ako jednotlivcov a tešili sa zo vzájomných novovzniknutých priateľstiev, čo v konečnom dôsledku ovplyvní pozitívnu atmosféru na našej škole. Chceme sa poďakovať stredisku Mýto pod Ďumbierom za vytvorené podmienky počas celého týždňa, upravené zjazdovky, za skvelú stravu a milý personál. 

               

            • Deň otvorených dverí na UVLF v Košiciach.

              5. 2. 2024

              Dňa 18.1.2024 sa naša škola opäť zapojila do prezentácie odboru Vzťah človek - zviera a jeho využitie v canisterapii a hipoterapii na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, kde naši študenti Bianka Hricová 1.A, Katarína Kollarová 3.B, Bianka Čipková 3.C a Miroslava Vargová 4.B, spolu s učiteľom a zároveň vedúcim canisterapeutického krúžku Ing. Rastislavom Mirgusom prispeli k atraktívnosti celého programu prednáškou a ukážkami intervencií a aktivít za účasti psa. 

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ 2024

              30. 1. 2024

              Deň otvorených dverí na našej škole prilákal veľa žiakov a rodičov z rôznych kútov Slovenska, čomu sa veľmi tešíme. 

              Naši študenti a učitelia si pripravili bohatý program spojený s prezentáciou študijných odborov, s prehliadkou školy a jednotlivých učební, s ukážkami výcvikov základnej poslušnosti psa, agility, canisterapie,  ukážkami z klinických činností, ukážkami  z hygieny a bezpečnosti potravín,  z chovu zvierat a farmárstva. Svoje vedomosti si mohli žiaci otestovať zo slovenského jazyka a literatúry a z biológie. Okrem iného mohli  bádať v chemickom a veterinárnom laboratóriu. 

              Veríme,  že každý si tento deň užil spolu s nami.

            • DogDancingová súťaž

              26. 1. 2024

              Dňa 13.1.2024 sa v kynologickej hale Labky v pohybe v Topoľčanoch konala DogDancingová súťaž Novorčná Hviezda, ktorej sa zúčastnila naša žiačka Ema Slivková z 2.B triedy a jej sučka plemena nemecký ovčiako Dona. Súťažili v kategórií Freestyle začiatočníci, kde sa s 18,5b z 22b umiestnili na krásnom  6.mieste. 

              Blahoželáme.

            • Predvianočná atmosféra

              21. 12. 2023

              Po roku sa žiaci a učitelia  Strednej odbornej skoly veterinárnej znovu stretli pri vianočných trhoch v dobrej nálade. Predvianočnú atmosféru si spríjemnili vianočnými vinšami a koledami.

              Prajeme všetkým, nech tu dobrú náladu a lásku v srdci prinesú do vašich domovov.

              Krásne Vianoce

            • „Sme súťaživí, sme olympijskí...“

              21. 12. 2023

              V minulých týždňoch prebehli  na našej škole interné kolá olympiád:  ľudských práv, kritického myslenia a aj slovenského jazyka a literatúry,  a to formou vedomostného testovania. Naši žiaci si tu mohli overiť svoje zručnosti z humanitných predmetov a  z rôznych oblastí spoločenského života.

              Olympiáda ľudských práv

              Potešiteľný je fakt, že žiaci si súťaživou formou mohli porovnať svoje znalosti a uvedomiť si  silu a hodnotu ľudských práv, ktoré ako neodňateľné základné oprávnenia chránia človeka pred útlakom a násilím.

              Najlepšími jednotlivcami podľa počtu bodov, získaných vo vedomostnom teste,  boli:

              1. miesto: Slavomír Jaroščák - III. C,

              2. miesto: Nina Tíziková - III. B,

              3. miesto: Anna Doliňáková - I. B.

               

              Olympiáda v kritickom myslení

              So systematickou zvedavosťou a otvorenou mysľou žiaci 3.A vstúpili do boja s kritickým myslením. Vďaka obrovskému množstvu informácií, ktorými sme dennodenne bombardovaní – a všadeprítomnosti falošných správ – je schopnosť kriticky myslieť a hodnotiť dôveryhodnosť zdroja dôležitejšia než kedykoľvek predtým.

              Na výsledky, akí sme kritickí ešte čakáme...

               

              Olympiáda zo  slovenského jazyka a literatúry

               zúčastnili sa jej prvýkrát najmladší a najstarší  a výsledky sú nasledovné:

              1.ročník                                                   

              1. miesto Diana Dlugošová

              2. miesto Timea Nemešová

              3. miesto Matúš Pallo

               

              4. ročník

              1. miesto Sandra Rybková

              2. miesto Kristína Gorcovská

              3. miesto Pavol Nedoroščík

            • 2. B potešili akciou - Koľko lásky sa zmestí do jednej škatule

              20. 12. 2023

              Vianoce sú kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista. Počas tých najkrajších sviatkov sú ľudia k sebe ohľaduplnejší, milší a dobrosrdečnejší.

              A práve v tomto predvianočnom čase kolektív 2.B triedy spolu s ich triednou učiteľkou Mgr. Martinou Bodnárovou vyčarili úsmev na tvárach ľudí z neziskovej organizácie LUX a matke dvoch dospelých detí. Spoločne nachystali škatule s vianočným motívom, ktoré naplnili rôznymi sladkými dobrotami, hygienickými potrebami, teplými ponožkami, rukavicami, čajmi a voňavými sviečkami. Všetci sa zomkli pre úžasnú vec, a to pomôcť nezištne a prejaviť tak empatiu voči iným.

              Za ich ochotu im patrí veľké ďakujem a nech úsmevy obdarených ich ešte dlho hrejú pri srdiečkach.

            • Skúšky pre intervencie a aktivity za účasti psa.

              18. 12. 2023

              Vet Canis Team o.z. so sídlom na SOŠ veterinárna Košice - Barca 

              dňa 1-2.12.2023 zorganizovalo v poradí ďalšie skúšky pre intervencie a aktivity za účasti psa ( canisterapeutické skúšky ), ktorých sa zúčastnilo 10 tímov psovod a pes. Skúšku úspešne ukončilo 9 tímov a 1 tím má možnosť skúšku opakovať v opravnom termíne. Skúšky sa zúčastnili aj 3 naše študentky so svojimi psami a to Miroslava Vargová so sučkou bavorského farbiara zo 4.B triedy, Beáta Sedláková a jej sučka kríženec Bekky zo 4.B triedy a Katarína Kollárová so sučkou sibírskeho huskyho z 3.B triedy. Dievčatám ďakujeme za účasť, blahoželáme im a prajeme všetko dobré pri výkone intervencií.

              Skúšku naši účastníci musia absolvovať 2 dni. Prvý deň absolvujú teoretické prednášky a praktické cvičenia v trvaní 4 hodín. Druhý deň účastníci skúšok absolvujú samotné preskúšanie. Skúška sa skladá zo 4 časti a to 1. Základná poslušnosť. 2. Špeciálne cviky. 3. Polohovanie. 4. Vlastná práca. V každej časti skúšky musia získať minimálne 70%, aby skúške vyhoveli. V 4 časti vlastná práca nám psovodi odovzdajú vypracovaný projekt na vybranú diagnózu, pre ktorú si musia pripraviť cvičenie, kde pes bude v pasívnej aj v aktívnej fáze. Sledujeme komunikáciu psovoda s figurantom, jeho schopnosti viesť cvičenie, ovládateľnosť psa, pripravené pomôcky, samotné cvičenie a samozrejme správanie sa a ochotu spolupracovať psa s jeho psovodom a figurantom.

              Absolventi skúšok s výsledkom vyhovel skúške získajú osvedčenie o absolvovaní skúšok, protokol o skúške s počtom bodov a slovným hodnotením v každej časti a disciplíne a služobný preukaz.

              Ešte raz za naše občianske združenie chcem veľmi pekne poďakovať figurantom - našim študentom SOŠ veterinárna Barca a študentom UVLaF v Košiciach sa pomoc pri jednotlivých disciplínach a príprave.

              Veľké ďakujem patrí aj študentke UVLaF v Košiciach slečne Márii Bérešovej za nádherné fotky .

              Našim novým 9 tímom - 3x plemeno labrador retriever, 1x plemeno nemecký ovčiak, 1x border kólia, 1x bavorský farbiar, 1x kavalier king charles spaniel a 2x krížence ešte raz srdečne blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v rámci intervencií a aktivít za účasti psa. 

              Vet Canis Team o.z.

              Ing. Rastislav Mirgus a MVDr. Lucia Hájniková

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola veterinárna Košice - Barca
      • 055/68 55 347, +421 911 214 634
      • Námestie mladých poľnohospodárov 2 040 17 Košice Slovakia
      • 00162574
    • Prihlásenie

  • Sociálne siete