• Novinky

            • Young4Climate - workshop

              18. 3. 2024

              Dňa 12.03. 2024 sa na našej škole uskutočnil workshop - Young4Climate – zvyšovanie povedomia a vedomostí mladej generácie bojujúcej proti klimatickej kríze za účasti nórskeho partnera - Smart Innovation Norway.  

              Celý workshop prebiehal v anglickom jazyku a naši žiaci preukázali vynikajúce znalosti angličtiny, za čo ich nórski partneri pochválili.

              Young4Climate je projekt schválený a realizovaný v rámci programu „Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“ (SK-Klíma) spolufinancovaného z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

              Cieľom projektu bolo zvýšiť povedomie o adaptácii sa na klimatickú krízu a jej zmierňovaní prostredníctvom série inovatívnych aktivít na zvyšovanie povedomia, zameraných najmä na žiakov a ich rodiny.

              V rámci tohto projektu naša škola získala OUTODOOROVÚ ZELENÚ STENU.

               

            • Lyžiarky výcvik

              12. 2. 2024

              V dňoch od 29.1. - 2.2.2024 sa žiaci prvého ročníka našej školy zúčastnili  lyžiarskeho výcviku v Mýte pod Ďumbieromj. Na svahu boli žiaci rozdelení podľa skúseností. Na lyžiarskom stredisku Tále a jeho troch veľmi pekných a upravených zjazdovkách si počas prvých troch dní, podľa potreby, žiaci mali možnosť vyskúšať a upevniť si už nadobudnuté zručnosti alebo získať nové. Niektorých z lyžiarov zaujal aj  snowboard.

              Po precvičení a preskúšaní vlastných schopností sa presunuli na náročnejšiu, ale o to zaujímavejšiu, neďalekú zjazdovku Mýto. 

              V neposlednom rade nesmieme zabudnúť na našich zimných, a neraz i uzimených, turistov, ktorí mali zážitky z rôznych miest v okolí Brezna. Hneď v prvý deň sa boli zoznámiť s okolím a išli sa pozrieť do obce Mýto. Počas druhého dňa mali naplánovanú už náročnejšiu túru na Dedečkovu chatu, ktorá je známa svojimi čarovnými výhľadmi na Nízke Tatry. Na tretí deň sa k nim už ale pridalo zopár unavených lyžiarov a tak sa vybrali do mesta Brezna, kde navštívili Horehronské múzeum a slávnu Brezniansku zvonicu s názornou ukážkou života zvonárov. Dozvedeli  sa tiež, ako je spätý život Milana Rastislava Štefánika s týmto miestom.

              Výcvik môžeme zhodnotiť len pozitívne, pretože nelyžiari si dokázali osvojiť  základy či už lyžovania alebo snowboardovania a turisti spoznali jedinečné mesto a videli  krásy Tatier. 

              Veríme, že sa v lyžovaní budú zdokonaľovať a v zimnom období si bezpečne zalyžujú a popritom si neraz spomenú na náš "lyžiarak". Večerami nás sprevádzal kultúrny program a hranie hier, kde sme spoznávali seba ako jednotlivcov a tešili sa zo vzájomných novovzniknutých priateľstiev, čo v konečnom dôsledku ovplyvní pozitívnu atmosféru na našej škole. Chceme sa poďakovať stredisku Mýto pod Ďumbierom za vytvorené podmienky počas celého týždňa, upravené zjazdovky, za skvelú stravu a milý personál. 

               

            • Deň otvorených dverí na UVLF v Košiciach.

              5. 2. 2024

              Dňa 18.1.2024 sa naša škola opäť zapojila do prezentácie odboru Vzťah človek - zviera a jeho využitie v canisterapii a hipoterapii na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, kde naši študenti Bianka Hricová 1.A, Katarína Kollarová 3.B, Bianka Čipková 3.C a Miroslava Vargová 4.B, spolu s učiteľom a zároveň vedúcim canisterapeutického krúžku Ing. Rastislavom Mirgusom prispeli k atraktívnosti celého programu prednáškou a ukážkami intervencií a aktivít za účasti psa. 

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ 2024

              30. 1. 2024

              Deň otvorených dverí na našej škole prilákal veľa žiakov a rodičov z rôznych kútov Slovenska, čomu sa veľmi tešíme. 

              Naši študenti a učitelia si pripravili bohatý program spojený s prezentáciou študijných odborov, s prehliadkou školy a jednotlivých učební, s ukážkami výcvikov základnej poslušnosti psa, agility, canisterapie,  ukážkami z klinických činností, ukážkami  z hygieny a bezpečnosti potravín,  z chovu zvierat a farmárstva. Svoje vedomosti si mohli žiaci otestovať zo slovenského jazyka a literatúry a z biológie. Okrem iného mohli  bádať v chemickom a veterinárnom laboratóriu. 

              Veríme,  že každý si tento deň užil spolu s nami.

            • DogDancingová súťaž

              26. 1. 2024

              Dňa 13.1.2024 sa v kynologickej hale Labky v pohybe v Topoľčanoch konala DogDancingová súťaž Novorčná Hviezda, ktorej sa zúčastnila naša žiačka Ema Slivková z 2.B triedy a jej sučka plemena nemecký ovčiako Dona. Súťažili v kategórií Freestyle začiatočníci, kde sa s 18,5b z 22b umiestnili na krásnom  6.mieste. 

              Blahoželáme.

            • Predvianočná atmosféra

              21. 12. 2023

              Po roku sa žiaci a učitelia  Strednej odbornej skoly veterinárnej znovu stretli pri vianočných trhoch v dobrej nálade. Predvianočnú atmosféru si spríjemnili vianočnými vinšami a koledami.

              Prajeme všetkým, nech tu dobrú náladu a lásku v srdci prinesú do vašich domovov.

              Krásne Vianoce

            • „Sme súťaživí, sme olympijskí...“

              21. 12. 2023

              V minulých týždňoch prebehli  na našej škole interné kolá olympiád:  ľudských práv, kritického myslenia a aj slovenského jazyka a literatúry,  a to formou vedomostného testovania. Naši žiaci si tu mohli overiť svoje zručnosti z humanitných predmetov a  z rôznych oblastí spoločenského života.

              Olympiáda ľudských práv

              Potešiteľný je fakt, že žiaci si súťaživou formou mohli porovnať svoje znalosti a uvedomiť si  silu a hodnotu ľudských práv, ktoré ako neodňateľné základné oprávnenia chránia človeka pred útlakom a násilím.

              Najlepšími jednotlivcami podľa počtu bodov, získaných vo vedomostnom teste,  boli:

              1. miesto: Slavomír Jaroščák - III. C,

              2. miesto: Nina Tíziková - III. B,

              3. miesto: Anna Doliňáková - I. B.

               

              Olympiáda v kritickom myslení

              So systematickou zvedavosťou a otvorenou mysľou žiaci 3.A vstúpili do boja s kritickým myslením. Vďaka obrovskému množstvu informácií, ktorými sme dennodenne bombardovaní – a všadeprítomnosti falošných správ – je schopnosť kriticky myslieť a hodnotiť dôveryhodnosť zdroja dôležitejšia než kedykoľvek predtým.

              Na výsledky, akí sme kritickí ešte čakáme...

               

              Olympiáda zo  slovenského jazyka a literatúry

               zúčastnili sa jej prvýkrát najmladší a najstarší  a výsledky sú nasledovné:

              1.ročník                                                   

              1. miesto Diana Dlugošová

              2. miesto Timea Nemešová

              3. miesto Matúš Pallo

               

              4. ročník

              1. miesto Sandra Rybková

              2. miesto Kristína Gorcovská

              3. miesto Pavol Nedoroščík

            • 2. B potešili akciou - Koľko lásky sa zmestí do jednej škatule

              20. 12. 2023

              Vianoce sú kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista. Počas tých najkrajších sviatkov sú ľudia k sebe ohľaduplnejší, milší a dobrosrdečnejší.

              A práve v tomto predvianočnom čase kolektív 2.B triedy spolu s ich triednou učiteľkou Mgr. Martinou Bodnárovou vyčarili úsmev na tvárach ľudí z neziskovej organizácie LUX a matke dvoch dospelých detí. Spoločne nachystali škatule s vianočným motívom, ktoré naplnili rôznymi sladkými dobrotami, hygienickými potrebami, teplými ponožkami, rukavicami, čajmi a voňavými sviečkami. Všetci sa zomkli pre úžasnú vec, a to pomôcť nezištne a prejaviť tak empatiu voči iným.

              Za ich ochotu im patrí veľké ďakujem a nech úsmevy obdarených ich ešte dlho hrejú pri srdiečkach.

            • Skúšky pre intervencie a aktivity za účasti psa.

              18. 12. 2023

              Vet Canis Team o.z. so sídlom na SOŠ veterinárna Košice - Barca 

              dňa 1-2.12.2023 zorganizovalo v poradí ďalšie skúšky pre intervencie a aktivity za účasti psa ( canisterapeutické skúšky ), ktorých sa zúčastnilo 10 tímov psovod a pes. Skúšku úspešne ukončilo 9 tímov a 1 tím má možnosť skúšku opakovať v opravnom termíne. Skúšky sa zúčastnili aj 3 naše študentky so svojimi psami a to Miroslava Vargová so sučkou bavorského farbiara zo 4.B triedy, Beáta Sedláková a jej sučka kríženec Bekky zo 4.B triedy a Katarína Kollárová so sučkou sibírskeho huskyho z 3.B triedy. Dievčatám ďakujeme za účasť, blahoželáme im a prajeme všetko dobré pri výkone intervencií.

              Skúšku naši účastníci musia absolvovať 2 dni. Prvý deň absolvujú teoretické prednášky a praktické cvičenia v trvaní 4 hodín. Druhý deň účastníci skúšok absolvujú samotné preskúšanie. Skúška sa skladá zo 4 časti a to 1. Základná poslušnosť. 2. Špeciálne cviky. 3. Polohovanie. 4. Vlastná práca. V každej časti skúšky musia získať minimálne 70%, aby skúške vyhoveli. V 4 časti vlastná práca nám psovodi odovzdajú vypracovaný projekt na vybranú diagnózu, pre ktorú si musia pripraviť cvičenie, kde pes bude v pasívnej aj v aktívnej fáze. Sledujeme komunikáciu psovoda s figurantom, jeho schopnosti viesť cvičenie, ovládateľnosť psa, pripravené pomôcky, samotné cvičenie a samozrejme správanie sa a ochotu spolupracovať psa s jeho psovodom a figurantom.

              Absolventi skúšok s výsledkom vyhovel skúške získajú osvedčenie o absolvovaní skúšok, protokol o skúške s počtom bodov a slovným hodnotením v každej časti a disciplíne a služobný preukaz.

              Ešte raz za naše občianske združenie chcem veľmi pekne poďakovať figurantom - našim študentom SOŠ veterinárna Barca a študentom UVLaF v Košiciach sa pomoc pri jednotlivých disciplínach a príprave.

              Veľké ďakujem patrí aj študentke UVLaF v Košiciach slečne Márii Bérešovej za nádherné fotky .

              Našim novým 9 tímom - 3x plemeno labrador retriever, 1x plemeno nemecký ovčiak, 1x border kólia, 1x bavorský farbiar, 1x kavalier king charles spaniel a 2x krížence ešte raz srdečne blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v rámci intervencií a aktivít za účasti psa. 

              Vet Canis Team o.z.

              Ing. Rastislav Mirgus a MVDr. Lucia Hájniková

            • Ideme hrať ping poooong

              15. 12. 2023

              Dňa 13.12.2023 sa na pôde našej školy SOŠ veterinárna organizovalo športové podujatie pod názvom "Ideme hrať ping poooong" Podujatia sa zúčastnilo 16 žiakov (10 dievčat, 6 chlapcov).

               

              Kategória dievčat:

              1. miesto Lea Golembiovská

              2. miesto Vladimíra Luptáková

              3. miesto Lucia Konfalová

               

              Kategória chlapcov:

              1. miesto Samuel Olejár

              2. miesto Matej Martiček

              3. miesto Marek Cerva

            • Projekt Voda nad Zlato

              15. 12. 2023

              My žiaci 3.A „skupina exotov“ sme spoločne napísali projekt do súťaže zameranej na ochranu životného prostredia Voda nad zlato. Do súťaže sa zapojilo 21 stredných škôl z Košického kraja. Do užšieho výberu sa dostalo 6 škôl. Finále súťaže sa konalo 13.12.2023 v priestoroch Východoslovenského múzea. Náš projekt s názvom Pomôžme včelám, zachráňme ekosystém, získal 3. miesto a 400 eur na obnovu včelnice pre našu školu.

            • Lámanie predsudkov o šikanovaní

              13. 12. 2023

              V pondelok, 11.12.2023 sme na našej škole privítali hercov i nehercov – našich rovesníkov, z Divadla Fórum. Bola to jedna z umeleckých prezentácií projektov vytvorených na Jesennej škole Nadácie Milana Šimečku v Smižanoch, ktorej sa aktívne zúčastnili žiačky Mária Nagyová (II. A) a Barbora Grešaková (III.A).

              Nosnou témou Divadla bolo pracovanie s vlastnými predsudkami hercov i publika tak, aby vzájomnou interakciou, rozhovorom aktérov a priamou účasťou vo vymenených rolách na predstavení si zúčastnení vedeli odskúšať reakciu na rozmanité prejavy šikanovania a vedeli tak reagovať na jej skrytú podobu v spoločnosti a odmietli rozširovať nenávisť.

              Nadácia Milana Šimečku (NMŠ) je nezisková organizácia, ktorej cieľom je iniciovať a podporovať aktivity na podporu rozvoja demokracie, kultúry, humanity a občianskej spoločnosti najmä u mladej generácie

            • Víťazka v speve

              11. 12. 2023

              Tešíme sa z úspechu našej šikovnej žiačky Laury Ištokovej, ktorá  získala dňa 8.12.2023 v krajskom kole              1. miesto v speve v súťaži Ruské slovo na tému: Svet profesií.

              Laure srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v celoslovenskom kole.

            • 34. ročník Olympiády v nemeckom jazyku

              4. 12. 2023

              Dňa 22.11. 2023 sa na našej škole konalo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku v kategórii 2D. Súťaže sa zúčastnilo 7 žiačok.

              Víťazkami kategórie 2D sa stali tieto žiačky:
              1. miesto – Bianca Bačovčinová - III.C trieda
              2. miesto – Michaela Barnová - II.C
              3. miesto – Ivana Semanová -
              III.C

              Do okresného kola postupujú žiačky, ktoré sa umiestnili na 1. a 2. mieste.

              Súťaž zorganizovali Ing. Pentráková a PhDr. Džupinová, ktoré zabezpečili aj vecné odmeny pre víťazov a zúčastnených žiakov.
              Vyhodnotenie a odovzdanie cien sa konalo 4.12.2023 za účasti pani riaditeľky MVDr. Márie Ivanovej. Víťazkám blahoželáme  a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola veterinárna Košice - Barca
      • 055/68 55 347, +421 911 214 634
      • Námestie mladých poľnohospodárov 2 040 17 Košice Slovakia
      • 00162574
    • Prihlásenie

  • Sociálne siete